Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са счупили

...
Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са счупили
Коментари Харесай

Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания

Властите оповестиха, че континенталните елементи на Испания и Португалия са счупили температурните върхове за април, защото и двете страни потъват в извънредно ранна гореща вълна, която увеличи риска от горски пожари, предизвести Агенция Франс Прес.

В четвъртък живакът доближи 38,8 градуса по Целзий на летището в южния испански град Кордоба, подобрявайки предходния връх от 38,6 градуса в източния град Елче, заяви националната метеорологична работа AEMET.

Тези " предварителни данни " към момента би трябвало да бъдат доказани - развой, който може да отнеме няколко дни, съобщи представител на организацията пред Агенция Франс Прес.

Най-високата температура за цяла Испания през месец април обаче е била записана през 2013 година на Канарските острови, ситуирани на северозападния бряг на Африка, когато живакът е достигнал 40,2С.

В прилежаща Португалия температурите в централния град Мора доближиха 36,9С в четвъртък, с което бе усъвършенстван върхът от 36С, подложен през април 1945 година в североизточния град Пинхао, заяви метеорологичната организация IPMA.

Докато в Португалия температурите започнаха да се намаляват в петък, в огромна част от Испания горещините се резервираха, като в Кордоба живакът доближи 36С.

Необичайно ранната гореща вълна е провокирана от маса доста парещ и изсъхнал въздух, приближаващ от Африка.

Изгарящите температури провокираха предизвестия за висок риск от горски пожари и утежняване на изискванията на суша, които към този момент накараха някои аграрни стопани в Испания да не сеят семена тази година.

Испанското държавно управление съобщи, че ще стартира акцията си за наблюдаване на горските пожари в петък, месец и половина по-рано от нормалното заради ранното настъпване на горещите температури.

Това ще включва прибавяне на подкрепления към локалните противопожарни екипи и " непрестанно наблюдаване на горските пожари " в цялата страна, се споделя в изказване на Министерството на вътрешните работи.

По данни на Европейската осведомителна система за горските пожари до момента тази година в Испания пожарите са опустошили към 54 000 хектара (133 400 акра) земя, спрямо малко над 17 000 хектара по същото време през 2022 година

Миналата година Испания претърпя най-горещата си година от началото на записите, като по данни на Организация на обединените нации близо 75 % от земите ѝ са податливи на опустиняване заради изменението на климата.

Водните резервоари в страната са на половината от потенциала си, а съгласно профсъюза на фермерите COAG 60 % от земеделските земи се " задушават " от неналичието на превалявания.

Испания е най-големият експортьор на зехтин в света и основен източник на плодове и зеленчуци в Европа.

Експерти настояват, че изменението на климата, провокирано от човешката активност, усилва интензивността и честотата на рисковите метеорологични феномени, като горещини, суши и горски пожари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР